Florian Busch Architects フロリアンブッシュ建築設計事務所

Beyond Sequence: Museum Experience as Porous Field

Guggenheim Helsinki

2014


The Guggenheim Museum Helsinki is in a buoyant state between arrival and departure.

Four gently curved planes are placed on top of each other in an alternating upward movement. Following the gently sloping planes, the museum is experienced in an intuitive journey on a continuous trajectory. When inside, the true spatial transparency is perceived as a myriad of holes in these planes open up a vast network of connections in all directions, both questioning and intensifying the idea of curatorial sequence.

Both in plan and elevation, the building has the dimensions of the urban blocks found in its immediate surroundings. With its transparency towards the Old Market and the city behind, the museum is engaged in an open dialogue with Helsinki. Yet it is deliberately placed at an angle to the city centre’s grid, following the harbour’s waterfront.

Helsinki’s extremely varied lighting conditions present a challenge that is turned into a unique asset: The perforations are placed to strategically harvest natural light during the entire course of the year turning the museum into an ever-changing environment. The strategy of simplicity that allows for a high degree of flexibility is also key to the structural principle of the building: The spatial complexity attained by the curvature and superimposition of the perforated slabs is founded on an orthogonal structural grid which provides a clear, legible, and flexible accommodation of the programme, navigation, connection, and daylighting strategies for the building. The exhibition is experienced as discoveries through ever-changing depths and spatial intricacies. The white-cube is not thrown over board but the curators are given templates to conquer uncharted territories. The Guggenheim Helsinki breaks free from convention’s constraints by a three dimensional network of possibilities.

Helsinki, Finland
ヘルシンキ、フィンランド

Type:
Museum
美術館

Status:
Competition
コンペティション

Project Team:

FBA: Florian Busch, Sachiko Miyazaki, Momoyo Yamawaki, Akira Miyamoto, Suguru Takahashi, Antoine Vaxelaire

Mechanical engineering: Ove Arup

Structural engineering: Ove Arup

Environmental engineering: Ove Arup

Client: Guggenheim Foundation

FBA: フロリアン ブッシュ、宮崎佐知子、須藤朋之、山脇ももよ、宮本哲、髙橋卓、アントワン ヴァクセレール

設備: Ove Arup

構造: Ove Arup

環境: Ove Arup

施主: グッゲンハイム



Gross floor area: 12,500 m²
Concrete, Steel

延べ床面積: 12,500 m²
RC構造、鉄骨

K House in Niseko
ニセコのK邸

Science Island Kaunas

Museo de Arte de Lima
リマ市立美術館

S House in Chiba
千葉のS邸

K8

Tagacho Community Centre
多賀町中央公民館

WHO Extension

Viaduct Gallery

Ota Culture Centre
太田市文化交流施設

House of Hungarian Music

Kinmen Ferry Terminal
金門フェリーターミナル

Our Private Sky

R4 Building

Zentral- und Landesbibliothek Berlin
ベルリン中央図書館

伊豆の国市伝統芸能会館
Izu Centre of Traditional Performing Arts

同志社大学チャペル
Doshisha University Chapel

BL Project

Daegu Gosan Public Library
デグゴサン市立図書館

Haus der Zukunft Berlin
未来館 ベルリン

Zucca Restaurant
ズッカ

F&F Project

内にひらく家
House that opens up to its inside

Tohoku to the Future
未来遺産 – Creating Heritage

Tokyo Designers Week 2011
東京デザイナーズウィーク2011

Music & Space: Workshop in Yonesaki
音楽と空間: 米崎小学校

Echigo Tsumari Australia House

Toké 7
土気 7

雪の中の二軒
Two Roofs in the Snow

MOJAMOJA Lights

Nakadai Project
ナカダイプロジェクト

House on the Slopes
斜面の家

高田馬場の家
House in Takadanobaba

‘A’ House in Kisami
吉佐美のA邸

L House in Hirafu
ヒラフのL邸

Tile Turbulence

A Symmetry

The Rings of Dubai

neon

軽井沢の家
House in Karuizawa

RG Project

Strategies in the Wild

Berlin-Tokyo/Tokyo-Berlin
東京ベルリン/ベルリン東京

Teleconference

Geocoque

dalas

Searching for Urbanism:
Anti-Masterplanning the City