Florian Busch Architects フロリアンブッシュ建築設計事務所

WHO Extension

2014


Against the trend of the contemporary competition scene, with its almost compulsive desire for unique architectural symbols, this call for an extension of the WHO headquarters in Geneva asked for a deliberate understatement, a deliberately submissive response to the existing main building, designed by Jean Tschumi and finished in 1973.

The cruel problem of the annex is its fundamental subservience; typically of inferior scale and compromised aesthetics, it cannot exist on its own, while its predecessor did very well without it. (Rem Koolhaas)

As a self-subsistent building inter pares, the extension ventures to complement and enhance the status quo. Yes, there was the modernist manifestation of the raised block in an “office-unité” in the midst of the Alps’ hyper-natural expanse. But in moving beyond the brutal implant, the proposed extension adds without taking away: The existing garden is laid with a porous carpet, a thick surface which folds up to wrap the old-new ensemble. The modernist superimposition becomes a sub-mission in an almost literal sense. The garden is lifted, and on top of the carpet extends even further than before, linking the existing building with the forest to the south.

And yet the new extension remains without claim to self-adoring fame. Simple in structure and composition, the extension does not deny strict office-functionalism but punctuates monotony with the invaluable assets of the surrounding nature, infiltrating the WHO’s daily routines and often highly secluded, introverted working environment. The outcome moves between pragmatism and excitement in an homage to the contrast between administrative monotony and the potential picturesqueness of a modernist utopia.

Geneva, Switzerland
ジュネーブ、スイス

Type:
Office
オフィスビル

Status:
Competition
コンペティション

Project Team:

FBA: Florian Busch, Sachiko Miyazaki, Antoine Vaxelaire, Momoyo Yamawaki, Akira Miyamoto, Suguru Takahashi

Mechanical engineering: Ove Arup

Structural engineering: Ove Arup

Environmental engineering: Ove Arup

FBA: フロリアン ブッシュ、宮崎佐知子、アントワン ヴァクセレール、山脇ももよ、宮本哲、髙橋卓

設備: Ove Arup

構造: Ove Arup

環境: Ove Arup



Gross floor area: 47,500 m²
Concrete, Steel

延べ床面積: 47,500 m²
鉄筋コンクリート造、鉄骨造

K House in Niseko
ニセコのK邸

Science Island Kaunas

Museo de Arte de Lima
リマ市立美術館

S House in Chiba
千葉のS邸

K8

Tagacho Community Centre
多賀町中央公民館

Guggenheim Helsinki

Viaduct Gallery

Ota Culture Centre
太田市文化交流施設

House of Hungarian Music

Kinmen Ferry Terminal
金門フェリーターミナル

Our Private Sky

R4 Building

Zentral- und Landesbibliothek Berlin
ベルリン中央図書館

伊豆の国市伝統芸能会館
Izu Centre of Traditional Performing Arts

同志社大学チャペル
Doshisha University Chapel

BL Project

Daegu Gosan Public Library
デグゴサン市立図書館

Haus der Zukunft Berlin
未来館 ベルリン

Zucca Restaurant
ズッカ

F&F Project

内にひらく家
House that opens up to its inside

Tohoku to the Future
未来遺産 – Creating Heritage

Tokyo Designers Week 2011
東京デザイナーズウィーク2011

Music & Space: Workshop in Yonesaki
音楽と空間: 米崎小学校

Echigo Tsumari Australia House

Toké 7
土気 7

雪の中の二軒
Two Roofs in the Snow

MOJAMOJA Lights

Nakadai Project
ナカダイプロジェクト

House on the Slopes
斜面の家

高田馬場の家
House in Takadanobaba

‘A’ House in Kisami
吉佐美のA邸

L House in Hirafu
ヒラフのL邸

Tile Turbulence

A Symmetry

The Rings of Dubai

neon

軽井沢の家
House in Karuizawa

RG Project

Strategies in the Wild

Berlin-Tokyo/Tokyo-Berlin
東京ベルリン/ベルリン東京

Teleconference

Geocoque

dalas

Searching for Urbanism:
Anti-Masterplanning the City