Florian Busch Architects フロリアンブッシュ建築設計事務所

Plan at street level

Plan upper level

Plan basement

Daegu Gosan Public Library
デグゴサン市立図書館

2012


Our proposal for this small communal library envisions not built enclosure but open, focal environment. The urban landscape becomes an informal field of information in the library. Like in the surrounding park itself, strict boundaries are replaced by seamless transitions that create an environment of exchange and communication. Information is not divisioned or compartmentalised but accessed and stored in interactive processes, anticipating libraries in an age where static possession has changed to interactive exchanges. The Daegu Gosan Public Library is an elastic archive for all.

 

As if a condensed volume of static knowledge had been sliced open, then pulled apart to reveal and share the re-discovered knowledge in interactive dialogues through a network of spatially continuous interstices, the DGPL is a trajectory that unfolds over a 300m long sequence of loosely intertwined spaces. Books and other media are shelved along the spine in the centre of the building. Branching out from this central trajectory are places with views of the surrounding trees where reading, listening, watching, browsing is enjoyed amongst the leaves, making collective and individual activities possible without divisions.

 

Situated in and defining an urban park, the DGPL is a landscape of transparent openness, inviting its surroundings to flow in and out of the building. Composed of thin leaves that gently meander upwards, the DGPL bridges the city and park: The park continues into the library and the library extends towards the park.

 

The DGPL is an adaptive framework where an ever-growing diversity of media is allowed to interact in new ways of shared knowledge.

 

 

 

 

 

 

 

Daegu, South Korea
デグ市、韓国

Type:
Library
図書館

Status:
Competition
コンペティション

Project Team:

FBA: Florian Busch, Sachiko Miyazaki, Momoyo Yamawaki, Tomoyuki Sudo, Akira Miyamoto, Suguru Takahashi, Berta Morata (intern)
Structural Engineering: ASA (Akira Suzuki, Yosuke Kimura)
Client: Daegu City

FBA: フロリアン ブッシュ、宮崎佐知子、山脇ももよ、須藤朋之、宮本哲、髙橋卓、ベルタ・モラタ(研修生)

構造: ASA (鈴木啓、木村洋介)

施主: デグ市



Gross floor area: 3,225 m²
Reinforced Concrete
延べ床面積: 3,225 m²
鉄筋コンクリート造