Florian Busch Architects フロリアンブッシュ建築設計事務所

Haus der Zukunft Berlin
未来館 ベルリン

2012


Adjacent to the new building for the German Ministry of Education and Research, this competition – ambitiously called Haus der Zukunft (“House of the Future”) – called for a building to showcase the innovative powers’ designs for and of tomorrow’s life.

 

Rather than a building, FBA proposed a place where the city seamlessly continues into an open urban landscape of ever-changing usages. Arguably one of the brief’s strongest points was the sense of uncertainty it conveyed, the clever admission that the future was not a projectable piece of fixedness.

 

FBA’s proposal is an architectural framework allowing a diversity of likely and unforeseeable scenarios to become part of the urban surroundings. Its high transparency towards the outside continuous in an oblique world of discoveries inside.

 

The spatial complexity is based on a simple manoeuvre: The site’s triangle is sliced open at its centroid, the resultant edge pulled up and connected with an edge of a similar sliced piece on top. The space that results when repeating this process opens up a continuous inside of exhibition and gallery, event and office spaces.

 

What seem to be slopes are in reality close to horizontal inclined planes which, because of the architecture’s generous scale, create ways of shared access and circulation for all. And yet, in spaces that defy the comfort of the customary, the future’s uncertainty is always present.

 

The House of the Future, as an architecture open to absorb and collect from all sides, with no clear or prescribed path but a myriad of possible discoveries, is in itself a diagram of the future.

Berlin, Germany
ベルリン、ドイツ

Type:
Cultural, Museum
文化施設 、博物館

Status:
Competition
コンペティション

Project Team:

FBA: Florian Busch, Sachiko Miyazaki, Tomoyuki Sudo, Momoyo Yamawaki, Akira Miyamoto, Suguru Takahashi, Edith Prakoso, Nao Yasui

Landscape architects: Hunck und Lorenz, Hamburg, Heike Lorenz, Kathrin Behling
Structural engineering: Werner Sobek Stuttgart, Florian Gauss
Environmental engineering: Werner Sobek Greentech Stuttgart, Ute Helbich, Valentin Brenner

Vertical transportation engineering: Arup Australia, Peter Tomlinson
QS: HPP International Berlin, Achim Jedelsky

Client: Bundesamt für Bauwesen und Raumordnung

 

FBA: フロリアン ブッシュ、宮崎佐知子、須藤朋之、山脇ももよ、宮本哲、髙橋卓、エディス・プラコソ、安井尚

ランドスケープアーキテクチャ: フンクアンドローレンツ、ハンブルク

構造: Werner Sobek Stuttgart

環境: Werner Sobek Greentech Stuttgart

動線エンジニアリング: Ove Arup Australia, ピーター・トムリンソン

コスト: HPP International, ベルリン

施主:ドイツ連邦建設国土整備省



Gross floor area: c. 15,000 m²
+ roof: 2,000 m² sun lake (walkable solar field), 1,500 m² open-air roof exhibition and 1,500 m² flower field.
Reinforced Concrete
延べ床面積: 約15,000m² + 屋上:約2,000m² ソーラーパネル + 約1,500m² 芝+ 約1,500m² 屋上展示
鉄筋コンクリート造