House in the Forest

Rankoshi, Hokkaidō Region, Japan, 2017—

This project begins with close to three hectares of untouched forest. Only a short distance from Niseko’s ski slopes, the silence here is the antithesis of the vacation bustle that has turned several of the renown ski area’s towns into a haphazard sprawl of increasingly suburban dimensions.

Solitude

Enchanted by the beauty of the region but disturbed by this relentlessly encroaching pseudo-suburbia, the owners, a large family, are seeking escape in the forest’s solitude. Consequentially, the brief is not for a house but for a time in and with the forest.

Trees

The site is an almost perfect square with 160-metre-long edges, filled with tall pine trees. As we approach, a mound prevents any views into the site: The only access, a small rural road running along the northern boundary, was lowered many years ago. After we climb up this mound, we stand between the trees. A gentle slope leads down towards the south for about 100 metres before the top of a steep acclivity demarcates the site’s southern border. About half-way in, there’s a clearing at the site’s western boundary.

Instinct

Moving between the trees evokes curiosity. We are probing the surroundings. Every subtle movement changes the depth of our perception. The clearing that we have discovered is the site’s only place where the distance turns the trees into an abstract background. Yet instead of placing the building in the middle of the clearing (which would result in 360 degrees of background), we keep meandering between the trees at the edge to the clearing, protected by the trees around us.

Forest

The building branches out horizontally. Moving through the house is moving through the forest. As our views keep changing from far to near, the forest is both distant background and tactile environment.
The end of each branch is cut open. The closer we move to the extremes (the end of the branches), the more we are drawn into the forest. While the protection of the inside separates us physically from the experience of the forest, the focus and scale of the windows to the forest intensifies it. We are sitting in the forest.
In the house’s central spine, this focus of selection is replaced by a multi-faceted instantaneity. As a multitude of views of the forest around us are filling the space, the original experience inside the forest is always present.

Dialogue

The House in the Forest is not about a fixed form but an ever-changing dialogue with the forest. The eventually built is merely the result in a process of probing and responding to the surroundings to create a place where the family can be both together and by themselves, where they can become part of the forest.

 

Rankoshi, Hokkaidō Region, Japan, 2017—

Type

Residential

Status

Construction

Team

Florian Busch, Sachiko Miyazaki, Mayo Shigemura, Tenesha Caton, Max Duval

Structural Engineering: OAK (Masato Araya, Takayuki Fujimoto)

Contractor: Wakisaka Corporation

Size

GFA: 230 m²

Structure

Timber
House in the Forest
House in the Forest
House in the Forest
House in the Forest
House in the Forest
House in the Forest
House in the Forest
House in the Forest
House in the Forest
House in the Forest
House in the Forest
House in the Forest
House in the Forest

Related Projects: