Florian Busch Architects フロリアンブッシュ建築設計事務所

Photograph © Glen Claydon

Photograph © Glen Claydon

K House in Niseko
ニセコのK邸

2015-2017


The brief for this house in what is often referred to as one of the world’s best winter destinations was straightforward: simple, energy-efficient, maintenance-free. By far the best piece left in a fairly large development of mostly quaint variations of the theme “mountain chalet” (and their to our brief inevitably opposed manifestations), the site added to that straightforwardness: Its asset —unhindered views of the volcano Yotei to the east— dictated the orientation; our nonchalant disinterest in (and consequential avoiding of) the neighbouring houses fine-tuned placement.

In a world inundated with distractions, the house becomes a simple filter: Shut out the clutter and open up focused views on the serene beauty that lies behind: untouched wilderness all the way up to Mt Yotei.

Once we step inside, this concept is more and more evident. A wide entrance extends all the way through the house and onto the terrace, as if to show that the house really is but a gate. As we walk towards the terrace, glimpses of the sky reach us through the stairwell. Main bed and bath room are to the left and right and can be joined to form a suite along the entire east façade.

The house’s simplicity extends to its structure, and is felt throughout. A perfect square in plan, the space seems to open from within by a set of beams and columns. The strong definition of the axial space from the entrance towards the terrace is loosened on the upper level, where the exposed Hokkaido cedar beams and columns define a large open volume. Two small boxes, guest room and bath, are placed below the beams in the western part, the remaining space contains study, living, dining, and kitchen areas facing east.

From the outside, the building is a homogeneous volume clad in aluminium-zinc coated sheet steel, which subtly reflects the surroundings with their ever-changing tones. The same openings which are like live paintings in the interior reveal, from the outside, the spatial components that make up the house as a set of individual elements.

K House is a place of simplicity, where the natural surroundings become part of the house and in hourly changing nuances remind us of the essence of true luxury. Incidentally, the no-nonsense, frugal interpretation of luxury leads to a concept much closer to the original chalet: a simple cabin for herdsmen in the mountains, sheltered from but also always in dialogue with their natural surroundings.

-

In a world inundated with distractions, the house becomes a simple filter: Shut out the clutter and open up focused views on the serene beauty that lies behind: untouched wilderness all the way up to Mt Yotei.

-

K House is a place of simplicity, where the natural surroundings become part of the house and in hourly changing nuances remind us of the essence of true luxury.

Niseko, Hokkaido, Japan
ニセコ、北海道

Type:
Residential
住宅、別荘

Status:
Completed
竣工

Project Team:

FBA: Florian Busch, Sachiko Miyazaki, Suguru Takahashi, Renee Reder

Contractor: Wakisaka Corporation

 

FBA: フロリアン ブッシュ、宮崎佐知子、髙橋卓、レネー レダー

施工:  脇坂工務店



Gross floor area: 180m² + 17m² terrace
Timber frame construction
木造