Florian Busch Architects フロリアンブッシュ建築設計事務所

Photograph © Hiroyasu Sakaguchi AtoZ

Photograph © Hiroyasu Sakaguchi AtoZ

Photograph © Hiroyasu Sakaguchi AtoZ

Photograph © Hiroyasu Sakaguchi AtoZ

‘A’ House in Kisami
吉佐美のA邸

2009 - 2012


The ‘A’ House in Kisami is a private retreat overlooking the ocean at the southernmost tip of the Izu Peninsula, about 180km south of Tokyo. Located at the end of a tiny mountain road leading up a coastal hill, the site is on a steep slope with stunning views and sounds of the sea.

 

A young couple, both outdoor enthusiasts, asked for a simple retreat set in the outside that would give them and their children a stark contrast to their daily lives in downtown Tokyo.

 

With most of the site sloped at 30 degrees and less than a tenth flat, the project started with carving out the mountain. Placing a small volume into the resultant trapezoidal carved-out void, and a larger one on top turns the mountain void into the centre of the house: a spa zone in the mountain between the platonic volumes housing bedrooms on the lower and living on the upper level. The volumes themselves defy their mass as they rotate around an inconspicuous pivot, the void of the spiral staircase that connects the cave with the sky.

 

When the spaces in-between become the building’s essence, it is hard not to realise that architecture is not about objects.

 

The built only frames this essence: the exterior space that flows through the building, down the mountain and connects the A House with the sea.

 

Find more on the A House in our Picture Book Chronology

Kisami, Izu, Japan
吉佐美、静岡県、日本

Type:
Residential, 住宅

Status:
Completed, 竣工

Project Team:

FBA: Florian Busch, Sachiko Miyazaki, Seiko Yuki, Tomoyuki Sudo, Holger Pausch (intern)
Structural engineering: Ove Arup Japan (Masamichi Sasatani, Atsushi Takeuchi)
Mechanical engineering: ymo (Hiroyuki Yamada, Naomi Kagawa)
Contractor: Daido Corporation
FBA: フロリアン ブッシュ、宮崎佐知子、雪聖子、須藤朋之、ホルガーパウシュ(研修生)
構造: Ove Arup Japan  (笹谷真通、竹内篤史)
設備: ymo (山田浩幸、賀川尚美)
施工: 大同工務店



167 m² (204 m² including terrace and bathing exterior)
Reinforced concrete
鉄筋コンクリート造