Florian Busch Architects フロリアンブッシュ建築設計事務所

Photograph © Hiroyuki Sudo

Photograph © Hiroyuki Sudo

Photograph © Hiroyuki Sudo

Photograph © Hiroyuki Sudo

Photograph © Hiroyuki Sudo

L House in Hirafu
ヒラフのL邸

2010-2013


The L House in Hirafu is a private holiday residence in Niseko, Hokkaido. Following the escarpment that defined the topography in prehistoric times, the site is a steep slope with un-compromised views of Mount Yotei. Despite being located not far from the House on the Slopes, the ground conditions here vary so drastically that excavating the mountain would lead to massive reinforced retaining walls and hence a prohibitive increase in cost. In response to such constraints and in order to exploit the site’s view, we proposed a house in the trees.

Where the topography shifted and slid vertically creating the escarpment with its stunning views, the L House is split and shifted horizontally, a simple gesture that opens up space and views as the building seems to move up the slope.

Like the building itself, the internal layout is kept in simplicity: Entering below the overhang of the upper volume, a staircase moves along the rear wall of the lower level to come out ‘rotated’ in the upper level, rendering the shift of the volumes visible as if one had climbed the slope towards Mount Yotei.

The wide living and kitchen area extends onto a terrace (the roof of the lower volume) with an open air bath. The private sleeping and bathing areas are in the lower level which is just high enough to enjoy wide views of the valley lying under the escarpment and at the foot of Mount Yotei.

 

More on the L House in our Picture Book Chronology

Niseko, Hokkaido, Japan
ニセコ、北海道

Type:
Residential, 住宅

Status:
Completed, 竣工

Project Team:

FBA: Florian Busch, Sachiko Miyazaki, Tomoyuki Sudo, Holger Pausch (intern)
Structural engineering: Ove Arup Japan (Masamichi Sasatani, Kengo Takamatsu)
Contractor: Sudo Corporation

Client: Hokkaido Tracks
FBA: フロリアン ブッシュ、宮崎佐知子、須藤朋之、ホルガーパウシュ(研修生)
構造: Ove Arup Japan (笹谷真通、高松謙伍)
施工: 須藤建設

施主:北海道トラックス



Gross floor area: 154 m² + 44 m² terrace
Reinforced Concrete
延べ床面積 154 m² + 44 m²テラス部分
鉄筋コンクリート造