Florian Busch Architects フロリアンブッシュ建築設計事務所

軽井沢の家
House in Karuizawa

2009-


From Pure Form to Adaptive Formation

 

The clients challenged FBA with a very straightforward brief: “We are going to hop on a train out of Tokyo and after 45 minutes, all we want to see is greenery.” The other challenge was the site: Almost disturbingly beautiful. Over 5000 square metres on the top of a hill sloping down to a creek with a protected park on the other side of that creek. This was the outset for strategies of a summer residence where the vegetation becomes the building.

 

We proposed an almost invisible building that lets the forest and greenery be the protagonist.

 

The site is accessed at its highest point, a plateau with beautiful tall trees. As the building hides behind that plateau, in the slope that leads down to the water, one is greeted by a pristine forest. Walking along a path that leads down the slope, this House in Karuizawa begins to appear. What at first seems a platonic volume is opening up following the site’s curved contours. The ‘branches’ thus generated become individual rooms, held together by a spinal hall and separated by green walls, the greenery growing between and around these ‘branches’.

Karuizawa, Japan
軽井沢、日本

Type:
Residential, 住宅

Status:
Schematic Design
基本設計

Gross floor area: 217.6 m²
Main structure and materials: reinforced concrete, steel, glass
延べ床面積: 217.6 m²
鉄筋コンクリート造